Saç Üzerinde Kullanılan Bazı Kimyasal Maddeler ve Saç Kozmetik Ürünler




Yüklə 51.22 Kb.
tarix22.04.2016
ölçüsü51.22 Kb.
BÖLÜM 4

Saç Üzerinde Kullanılan Bazı Kimyasal Maddeler ve Saç Kozmetik Ürünler

* AMONYAK

* ASETON


* ALKOL

* PERHİDROL

* RASTIK

* KINA


* KOLONYA

* PUDRA


* SPREY

* SAÇ KREMİ $ JÖLE

* BİRYANTİN

TEMİZLEYİCİ MADDELER

* SU

* ŞAMPUAN



* SABUN

SAÇ ÜZERİNDE KULLANILAN BAZI KİMYASAL MADDELER VE KOZMETİK ÜRÜNLER

Burada kimyasal karakterleri İle bazı özelliklerini kısaca tarif edeceğimiz maddelerin bazıları İnsan sağlığına zararlı olan ve haricen kullanılması gerekli maddelerdir. Özellikle perhidrol, aseton, amonyak ve açık sprey gibi sıvı maddeler olarak bulundukları kap içerisinde (şeffaf-renksiz) su görünümünde oldukları için en çok tehlikeli olanlardır.

Bunlar yanlışlıkla içildiği veya insanın üzerine döküldüğü zaman zehirlenme ve yanma gibi tehlikeli sonuçlar meydana gelebilir. Bu tehlikeli maddelerden korunabilmek için, şişe ve kapların üzerine etiket yapıştırarak İçinde ne olduğu yazılmalıdır. Bilmeyenlere gerekli bilgi verilmeli, küçük çocukların alamayacağı yüksek bir yerde bulundurulmalıdır.

Amonyak

Amonyak, keskin kokulu, renksiz bir gazdır. 10 de 6-7 atmosferlik basınç altında sıvı haline gelir. Sıvı amonyak -33.9 de kaynar. Bu sırada çok fazla ısı sarf ettiği için buz fab­rikalarında ve soğutma depolarında kullanılır. Amonyak suda kolay erir,

^Amonyak, havagazı ve kok fabrikalarında ikinci derecede bir ürün olarak elde edilir. Taş kömürünün kuru kuruya damıtılmasında içindeki % 1-1,5 oranındaki azot amonyak halinde, ayrıca bir kısmı da katranla beraber yoğunlaşan "gaz suyu"nu meydana getirir. Bu gaz suyunun ısıtılmasıyla amonyak elde edilmiş olur.

Amonyak büyük ölçüde suni gübre olarak kullanıldığı gibi, bir çok kimyevi İlaçlarda, teneffüsü kolaylaştıran tuzlarda, basmacılıkta, soda yapımında, soğutma işlerinde ve koz­metik sahasında da saç boyalarında dekolore ve permanant ilaçlarında kullanılır. Bîr bar­dak suda bir kaç damla amonyak sarhoşluğu giderir.

Amonyak zehirli bir maddedir. Amonyak içerek zehirlenenlere sulandırılmış sirke, şarap, limon suyu gibi hafif asitli şeyler içirilmelidir. Amonyağın gözü yakması da tehlike­lidir. Hatta gözü kör bile edebilir.

Berberlikte kullanılan amonyağın kuvvet derecesi % 32 nispetindedir. Bu (32 bome) tabiriyle de söylenilir.



Aseton

Uçucu, kolay alev alan kimyasal bir sıvıdır. Renksiz eritici olarak kullanılır. Formülü , CH3- CO, CH3 - Özgül ağırlığı 0.74, kaynama noktası 56 , 5 donma noktası 95 , su ile her oranda karışır.

Aseton, şekerli maddelerin özel mayaların etkileri altında mayalanmasından elde edi­lir. Odunun kuru kuruya damıtılmasından da meydana gelir. Şeker hastalarının idrarında görülür. Teknikte aseton, kalsiyum asetatın (kül renkli kireç) ısıtılmasından elde edilir. Aseton, dumansız barut yapımında, nitroselülozun jelatinlendirilmesinde ve reçine nitroselülozun eritilmesinde kullanılır. Fotoğraf plakalarının filmlerinin rötuş edilebilmesini sağlamak için jelatinli gümüş bromür tabakasının üzerine kaplanan lake ve verniklerin ya­pılmasında da asetondan faydalanılır. Ayrıca, tırnak cilası yapmak ve gerektiği zaman bu cilayı tırnağın üzerinden silmek için de kullanılır. Kimyasal adı "dimetilketon" ve "propanon"dur.

Alkol

Alkol veya diğer adıyla ispirto, muhtelif usullerle elde edilen ve uçucu bir mayidir. Fransa'da havuçtan, İngiltere'de hububat veya jamayka pekmezinden, Almanya'da pata­testen, Amerika'da mısırdan ve doğu ülkelerinde pirinçten elde edilir. En safı jamaykamelasından elde edilendir. Çünkü kokusu yoktur ve rengi çok berraktır. Bu cins İspirto bilhassa parfümeri işlerinde kullanılır.

Alkolün en yüksek derecesi % 99'dur. Bazı kimselerin bu sıvıyı içerek sarhoş olmaları­na mani olmak için hükümetler az miktarda zehirli mayi karıştırırlar. Berberlikte takımla­rın dezenfekte edilmesi için bilhassa sprey imalatında kullanılır.

Perhidrol (Peroksit Oksijen)

İngiliz, Fransız ve Rus imalatı olan perhidrol, renksiz ve sıvı şeklindedir. Kesafeti (kuvvetlilik derecesi) % 80 ile % 100 derece arasında değişir. Tekstil sanayiinde renk açmak için kullanıldığı gibi kozmetik sanayiinde de tırnak rengini beyazlaştırmak, kol ve bacaklardaki kılların rengini sarartmak, saçların rengini açmak ve boyamak için suyla hafifletilerek kullanılır.

Perhidrol, çok kuvvetli kimyasal bir madde olup, insan sağlığı için tehlikelidir. Cilde değdiği zaman 3'üncü derecede yanık meydana gelir. Yanlışlıkla içildiği zaman insanı öl­dürür.

Perhidrol, hassas bir madde olup, hava ve ışık etkisiyle zaman geçtikçe hacmini kayıp eder (derecesi düşer) kapağı çok sıkı kapatıldığı ve kap içinde biraz hava boşluğu bırakıl­madığı zaman sıkışıp patlama yapar.

Perhidrol, hiçbir zaman ve şekilde saf olarak doğrudan kullanılmaz. Yapılacak işin şek­line göre saf su ile belli volümlerde hafifletilerek kullanılır. Perhidrol, serin ve ışığın az ol­duğu yerde, kapağı devamlı kapalı olarak ve çocukların ulaşamayacağı bir yerde bulundu­rulmalı, üzerine kırmızı etiket ile tehlikeli olduğu yazılmalıdır.

Yıllardan beri piyasada satılan ve kuaförlerin hizmetine sunulan perhidrol kaplarının üzerinde etiket bulunmadığı için, kullanmak mecburiyetinde olunan perhidrollerin, kalitesi ve volürnü (kuvveti) hakkında doğru bilgi edin itemediğinden, bütün kuaförler perhidrolün gücünü % 100 olduğunu varsayarak kullanmaktadırlar. Perhidrol satan her firma kiloluk ya da daha büyük ambalajlarla Derekende olarak sattıkları hassas ve çok tehlikeli kimyasal maddenin kalitesini, volümünü (kuvvet derecesini) gösteren bilgilerin bulunduğu etiketler yazmalıdırlar. Bu da, Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanlığı'™ ilgilendiren ciddi bir konudur.



NOT: Dekolere. saç boyama, meş ve röflede kullanılan değişik volümlerde hazırlan­mış krem ve sıvı 'oksidan", "welloxon" oksijenli sular ile peroksit tablet de burada say­dığımız "kullanımında dikkat edilmesi gerekli bazı kimyasal maddeler" arasın­dadır. Krem ve sıvı oksijenlerin karakter ve özelliklerini kitabımızın sekizince bölümünde "oksijenler" bahsinde yazıldığı için buraya alınmamıştır. (Bakınız soy/a 160-161)

Rastık

Saç boyalarının gelişerek bugünkü mükemmel şekliyle ortaya çıkmadığı yıllar önce, beyaz saçların boyanıp kapatılması için "rastık" kullanılırdı. Rastık her ne kadar saçları boyayan bir madde ise de, aslında saç için zararlı bir maddedir. Rastık hiçbir zaman saç boyaları ile oluşmaz. Rastıkla boyanan saç rengi dekolore yapılarak açıklamayacağı gibi, bu saça sıcak ve soğuk permanant da yapılması sakıncalıdır.

Rastık, bir bitki hastalığıdır. Buna "sürme" de denir. Tahılların dokularında yaşayan bazı asalak mantarlar küçücük tanecikler halinde sporlarını bitkinin Üzerine yayarak hasta­lığa yol açarlar. Bu madde siyah-esmer renktedir, daha çok başak taneleri üzerinde görü­lür.

Rastık, günümüzde pek kullanılmamakla beraber, zaman zaman adından bahsedildiği için bu konuda bilgi edinmemizde fayda vardır.



Kına

Kınanın anayurdu Arabistan'dır. Güney Asya ve Avustralya'da yetişen kına ağacının kurutulmuş yaprak ve kabuklan iyice dövülerek toz haline getirilerek elde edilir. Yeşil-kahverengi görünümü ve yeşil saman gibi kokusu vardır.

Kına Hindistan'da ipek ve deri boyamakta, ayrıca saç boyası olarak, el ve ayaklarda da kullanılmaktadır. Mısırlılar kınayı el ve ayaklarındaki mantar hastalıklarından korunmak için kullanmışlardır. Bugün hâlâ Doğu, Ortadoğu ve Anadolu'da, diğer pek çok ülkede saç boyası, el ve ayak parmaklarına sürülerek değişik şekil ve amaç için kullanılmaktadır.

Kınanın saça iyi şekilde sürülebilmesi ve renk oluşabilmesi için, nemli ve sıcak ortam gerekmektedir. Bu sebeple eskiden kadınlar saçlarına hamamda sürerlerdi.

Kına saçları parlak yapar ve gözeneklerini sıkıştırır. Çeşitli kızıl renk nüansları vardır. Bu renk özelliğinden dolayı Avrupa ülkelerindeki saç boyası imal eden firmalar kınayı saç boyalarına karıştırmaktadırlar.

Kolonya

Kolonya, ilk defa 1690 yıllarında Almanya'nın Köln şehrinde yaşayan Jean-Paul Femînis isimli seyyar satıcı tarafından yapılmıştır. Şimdiki Köln şehrinin adı eskiden, "ko­lonya" idi. Kolonyanın ilk defa bu şehirde imal edilmiş olmasından dolayı her çeşit tuva­let alkolüne kolonya ismi verilmiştir.

1806 yılından sonra Paris'te de imal edilmeye başlanan kolonya bütün dünyaya yayıl­mıştır.

Kolonyanın yapılışı: Önce etil alkolün derecesi, istenilen dereceye düşürülerek Ölçü­lerde damıtık su karıştırılır. 95.5 alkol içerisine, eritilmiş fiksatife esans ilave edilir. Ve hazırlanan alkole karıştırılır. Ağzı iyice kapatılıp 7-10 gün bekletilen kolonya daha sonra piyasada satılmak üzere 60 -70 -80 -90 olarak hazırlanan kolonyalara limon, lavanta, portakal çiçeği ve bergamot gibi ferahlatıcı kokular İlave edilir.

Kolonya, vücut temizliğinde, hafif yaraların temizlenmesinde, baş ağrıdığında sakakla­rın ovulmasında, vücudun çeşitli yerlerine masaj yapılırken, sinirli anlarda, bayılmalarda. ter kokularını silip gidermekte ve sıcak günlerde serinletici olarak kullanılır.

Berberlik mesleğinde kolonya, sac Irasından sonra müşterinin ense ve kulak arkasının bir parça pamukla silinmesi ve sakal traşından sonra sürülmesiyle cildin açılmış olan göze­neklerine mikrop girmemesi için koruyucu olarak kullanılır. İyi cins bir limon kolonyası aynı zamanda müşteri üzerinde ferahlatıcı bir etki yapar.

Sprey

Saçlar taranıp biçim verildikten sonra, çabuk bozulmadan şeklini muhafaza etmesi için 'saç spreyi" olarak hazırlanıp saç üzerine püskürtülen ve saça sertlik kazandıran sprey­lerin yapımında;

PVP Toz (Yapıştırıcı)

Saf Alkol



' Halokarbon (G 11) Püskürtme Gazı

Koku için parfüm (esans) kullanılmaktadır.

Saf alkol içerisinde eritilerek kullanılan PVP yapıştırıcı maddenin, G 11 halokarbon gazı ile sıkıştırılarak püskürtülen sprey'in saç sağlığı için zararlı olduğu kadar, teneffüs edilen hava ile birlikte solunum yoluyla akciğerlere geçerek insan sağlığına, bilhassa kuaför salonlarında çalışan kimseler için çok zararlı olduğu bilinmekle beraber bu spreylerin kul­lanılmasına devam edilmekteyken, 1989 yılında Başbakanlık Çevre Sağlığı Genel Müdür­lüğünün yaptığı bir araştırma ve inceleme neticesinde, gaz basınçlı saç spreylerinde, aerosol sprey böcek öldürücülerde, parfümlerde, traş köpüğünde, yapay kar, soğutucu ve dondurucu cihazlarda, bilgisayarlarda, otomobil klimalarında ve yangın söndürücü tüple­rinde kullanılan "halokarbon"ların gökyüzünde ozon tabakasının incelmesinde etkili ol­duğunun görüldüğü anlaşılmıştır.

Bu durumda, kullanılmakta olan Halokarbon'ların stratosferdeki ozon konsantrasyo­nunu azaltacağı ve bu sebeple İncelen tabakadan zararlı güneş ışınlarının tutunamayıp yer yüzüne ulaşarak insan sağlığını tehlikeye sokabileceği belirtilerek, bu tür gazların kullanıl­masının sakıncalı olduğu bildirilmiştir.

Bu açıklamadan sonra, bazı kozmetik firmalar insan sağlığı için zararlı ve tehlikeli olan halokarbon gazı kullanmadan yeni bazı yöntemlerle sprey imal ederlerken, diğer yan­dan da tehlikeli olan bu gaz ile gene spreyler yapılmakta ve piyasada kullanılmaktadır.

Püskürtme gazı ile teneke kutular içinde imal edilen spreylerden başka, "açık sprey" olarak hazırlanıp plastik bir ve beş kiloluk kaplarda satılan spreyler İkinci kalite sprey olup, püskürtme mekanizması iyi olmadığı zaman saç üzerine kalın damlacıklar şeklinde düşer ve saçı ıslatarak sertleşip bozulmasına sebep olur. Bunun içinde de PVP yapıştırıcı ile alkol olduğundan insan ve saç sağlığı İçin zararlıdır.



Saç Kremi

Genel olarak "balzam saç kremi" olarak bilinen ve daha sonra bazı firmalar tarafın­dan da değişik formül ve isimlerle hazırlanıp piyasada satılan saç kremlerinin ana madde­leri şunlardır:

Dehyouart A

Lanette O

Citric Asit

Nipalginm Sodyum

Parfüm ve Su

Türkiye'de yapılan bu kremlerden başka Avrupa patentiyle imal edilip satışa sunulan saç kremlerinin, özellikle kuru cansız ve yıpranmış saçlar için hazırlanan, saçlara canlılık ve esneklik kazandıran etkili maddeler içeren ürünler kuaförler tarafından başarıyla kulla­nılmaktadır.



Jöle

Jöle, ıslak, nemli ve kuru saçlara biçim verilmesinde ve uzun süre muhafaza etmesi için kullanılan, kavanozda, tüpte "krem" olarak ve ayrıca "köpük" şeklinde de hazır­lanmış saç kozmetik ürünüdür.

Jöle saçın özelliğine miktarlarına göre avuç içine alınıp, eller birbirine sürülerek yayılır ve saça tatbik edilir. Parmakla veya tarakla şekil verilir. Jöle saç diplerine asla sürülmemelidir ve iki günden fazla saç üzerinde kalmamalıdır. Aksi halde kepek, kaşıntı, sertlik, can- j sizlik ve mat bir görünüm meydana gelir. Saçın yapısını, rengini ve görünümünü bozma­mak için kaliteli jöle kullanılmalıdır.

Jöle Yapımında Şu Katkı Maddeleri Kullanılır:

Saf Alkol

PVP - CMS (Tozlan)

Jelatin

Parfüm ve Su

Kalitesiz yapılan jöleler ile bilinçsizce ve sık kullanılan jölelerin saç sağlığı ve bazen de alerjik bakımdan insan sağlığı için zararlı olduğu bilinmektedir. Briyantin

Briyantin uçuşan saçların düzenli durmasını, kolay şekil almasını sağlar, şekli muhafa­za eder, besler ve tabu bir parlaklık verir.

Tüp içinde ve krem şeklinde imal edilen briyantinlerin bileşiminde bulunan maddeler şunlardır:

Vazelin

Waks

Gliserin

Su ve Parfüm

Briyantini herkes kullanamaz. Müşteriye sormak lazımdır. Müşterinin isteği, saçın az veya çok uzun veya kısa olması durumlarına göre briyantin miktarı ayarlanmalıdır. Lüzu­mundan fazla briyantin sıkılıp iki el arasında yayılarak bir defa da ön kısımlara sürmek yanlıştır. Briyantin az sıkılıp saçın değişik yerlerine sürülür. Gerekirse tekrar ve saçın her tarafına eşit miktarda sürülmesi uygundur. Saç diplerine veya gereğinden fazla sürülen briyantin saçı yağlar, kirletir ve şeklini bozar.

Su

Canlıların yaşamını sağlayan en önemli madde Su'dur. İnsan organizmasındaki bütün hayati faaliyetlerde suyun çok önemli rolü vardır. Besinlerin eritilmesi, emilmesi, dokulara hücrelere taşınması, kanın ödevini yapabilmesi hep vücuttaki su dengesine bağlıdır.

İnsan vücudunun her organında su vardır. İçtiğimiz su arı değildir. İçinde karbon asidi ile kalsiyum bikarbonat vardır. İçinde karbon asidi bulunmayan su tatsızdır. İçilen su bir saat içinde bütün organlara yayılır. Vücuttaki su dengesini böbrekler düzenler. Kimya ba­kımından su, iki molekül hidrojenle, bir molekül oksijenin birleşmesinden oluşmuştur. Suyun kimyasal formülü ve tanımı H2O'dur.

Suyun Sertliği

Sularda erimiş bulunan kalsiyum, magnezyum gibi toprak alkalileri suyun sertliğini meydana getirir. İçine ve kullanma suyu olarak en uygun su "terkos suyu" diye bilinen filtrelerden geçirilerek klorlanmış sulardır.

Suyun insan vücudundaki önemli etkisi gibi, saç sağlığı ve güzelliğinde de etkisi vardır. Sert suda şampuan ve sabun köpürmez., saç iyi temizlenmez saçta olumsuz etkileri mey­dana gelir.

Sert suları yumuşatan "su arıtma cihazları"ndan faydalanılacağı gibi burada verece­ğimiz bir formülle de sert sular yumuşatılabilir. Asit borik 50 gr. Asitsitrik 20 gr. Sülfat dosut lOgr. 5 litre sert suya karıştırılarak, istenilen yumuşak su elde edilmiş olur. Saçlar için en uygun su yumuşak sulardır.



Deniz Suyu

Deniz suyunun içinde, kalsiyum, magnezyum, demir ve iyot gibi çok önemli mineraller vardır. Bu mineraller iltihaplanmaları engelleyip, bazı alerjilere karşı vücudun direnme gücünü artırır. Deniz suyunun insan vücudundaki faydalarının yanı sıra, saç sağlığı bakı­mından da zararları vardır. Tuzlu deniz suyu saç üzerinde uzun süre kalması halinde ve güneşin de etkisiyle saçın yapısını ve rengini bozar. Bu sebeple denizden çıkar çıkmaz tatlı suyla saçlar durulanmalıdır.



Şampuan

Şampuan, yağ asitleri ve eter sülfatlarından sıvı şekilde imal edilir. Sabun ve deterjanla hiç bir ilgisi yoktur. Petrol maddelerinden de olmayıp sadece bitkiseldirler. Çözünürlükleri % 98 olduğundan saça, cilde ve çevreye zararlı etkisi yoktur.

Normal ve kuru saçlar için hazırlanan şampuanlar PH = 6,8 - 7 yani, nötür iken. yağlı saçlarda asidik karakter gösterir. PH = 5 - 6 oranındadır.

Şampuanların içerisinde şu katkı maddeleri vardır:

Yağ miktarını ayarlayıcı

Elektriklenmeyi önleyici

Taramayı kolaylaştırıcı

Parlak gösterici ve parfüm (esans)

Bitkisel maddelerle şampuan imalatı yapan kozmetik firmalar, saçların kalitesini ve sağlığını güz önüne alarak, ambalajlan, rengi ve kokulan değişik çeşitli şampuanlar imal etmektedirler.

Her şampuanın her saç için uygun olmayacağı bilinmeli ve yağlı, kuru ve normal du­rumda olan saçlar için uygun olan şampuan seçilip kullanılmalıdır.



Sabun

Su, tek başına yağ ve kir tabakasını temizleyemez. Ellerinizi sabunsuz yıkamayı deneyi­niz temizlenmediğini göreceksiniz. Yıkama ve temizlik işleminde sabunun önemi şöyle açıklanabilin Sabun yıkanacak şeyle suyun iyice temas etmesini sağlar. Bir yandan da kirin yapıştığı yerden ayrılmasına yardım eder ve kir taneciklerini su içinde emilasyon ya­parak su ile akıp gitmesini sağlar. Sabunun temizleyici bu etkisi olmasa kir ve yağ tanecikleri deriye, saça yapışır kalır.

Sabun, kirli, yağlı şeyleri temizlemek İçin kullanılan bir maddedir. Kimyasal karışımları bakımından sabun, yağ asitlerinin ya da sodyum ve potasyum tuzlarından meydana gelen bileşiklerdir.

Sabun, çeşitli bitkisel ve hayvansal yağlardan yapılır.



Bitkisel Yağlar: Zeytinyağı, fındık yağı, pamuk yağı, pirina yağı kullanılır. (Pirina yağı, zeytin küspesinden elde edilen yağdır.)

Ayrıca, ayçiçeği, soya, susam ve haşhaş yağlan zeytin yağıyla karıştırılarak da ikinci nevi sabun yapılır.



Hayvansal Yağlar: İç yağlar, kemik yağları.

Temizlik ve sağlık bakımından çok önemli olan ve her insanın günlük yaşamında mut­laka kullandığı sabun, bugün artık büyük bir sanayi dalı haline geldi. Birçok firma değişik

isimlerde birbirinden güzel, kokulu renk renk sabunlar imal ediyor.

Sabunlar katkı maddeleri ve kullanma amaçlarına göre önce, "normal" ve "Haçlı" olmak üzere ikiye ayrılırlar. Normal sabunlar da "sert" ve "yumuşak" olmak üzere ikiye ayrılırlar.



1- Sert Sabunlar: Yağ asitlerinin sodyum tuzu halinde bulunan bileşiklerdir.

2- Yumuşak Sabunlar: Yağ asitlerinin potasyumlu tuzlarıdır. İlaçlı Sabunlar

Çeşitli cilt hastalıklarına, ergenlik dönemindeki sivilcelere, saç dökülmelerine, kaşın­malara, yağlanmalara ve kepeklenmeye karşı kullanılmak üzere, kükürt, katran ve diğer katkı maddeleriyle özel olarak hazırlanan ve doktor tavsiyesiyle kullanılan ilaçlı sabunlar­dır.

Sabunun önemli bir temizlik maddesi olarak saçlar üzerindeki etkisi de fazladır. Saçla­rın yağlı, kuru veya normal durumlarına göre sabun seçimi yapılmalıdır. Klorlu normalden sıcak su ve sabunla yıkanan saç donuk ve katı olur. Bunu önlemek için suyun sıcak olma­ması ve bol durulama yapılması uygundur. Saçların devamlı şampuanla yıkanması da saça zarar verebilir. Çünkü, şampuanın içinde bulunan temizleyici maddeler saçı zamanla kuru­tur, matlaştırır. Saçın ve saçlı derinin ihtiyacı olan yumuşaklığı elde edebilmek İçin. saç önce uygun bir sabun ile yıkanıp, üzerine de bir şampuan yapılması daha iyi neticeler verir.

Not: Saç boyaları, dekolore V2 boyalarda kullanılan oksijenli su, krem oksidan ile permanant ilaçları hakkında kimyasal bilgi ve kullanılış şekilleri, bu konuların yazıldığı bölüm­lerde ayrıca anlatıldığı için burada tekrar edilmemiştir.

Pudra

Kozmetik bazı mineral ürünlerin karışımından oluşur. Kozmetik pudralar toz ya da sı­kıştırılmış olarak (taş pudra} bulunur. Pudranın ana bileşeni, dokunulduğunda çok yumu­şak bir etki uyandıran ve Örtme gücü zayıf olan talktır (hidratlı doğal magnezyum silikat) ancak bileşimine örtme gücünü artırmak, parfümlerin katılmasını kolaylaştırmak ya da kimi kozmetik özellikler kazandırmak için çeşitli anorganik maddeler katılabilir.

Berberlikte pudra, ensede yapışan saçların temizlenmesi ile sakal traşından sonra hafif çizgi ve çukurların kapatılması, kızartıların giderilmesi, cilde renk ve yumuşaklık vermesi için kullanılır.

Pudra, yalıtıcı ve emici özellikleri nedeniyle deri hastalıklarında, kızartı, pişik ve vücu­dun terleyen bazı yerlerinde, çocuk bakımında da kullanıldığı gibi. özel rengi ve katkı maddeleri bulunan pudralar da makyaj yapılırken kullanılır.



BERBER VE KUAFÖRLERİN SAÇ ÜZERİNDE UYGULADIĞI KOZMETİK ÜRÜNLER ŞUNLARDIR:

ASİDİK Bölümdeki işlemler ALKALİ Bölümdeki işlemler

*Şampuanlar Oksidasyonlu Saç Boyalan

*Saç Bakım Kremleri Permanant Losyonları

Saç Bakım Ürünleri Defrize Mamulleri

*Saç Spreyi Dekolorasyon Açıcıları

*Saç Jöleleri Meş-röfle Açıcıları



Koruyucular


Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©www.azrefs.org 2016
rəhbərliyinə müraciət

    Ana səhifə